Cine e dușmanul nostru?

El vorbește mai multe limbi, la toate priceput, poartă mai multe forme, dar e același. Acest product stricat al ambițiilor nelegiuite, acest monstru brutal care sfărâmă națiunile și drepturile morale, acesta e dușmanul cel mare al nostru: modernismul, ce stă amenințător înaintea noastră, promovând stricăciunea și desfrâul unei lacome vieți.

Înverșunată se zbate în jurul nostru o societate plină de generoase iluzii, care crede că a descoperit adevăruri noi, iar pentru a le scoate la vedere, dărâmă, în turbate lovituri, în numele luxului, nerușinării și viciului, ce e mai sfânt. Mai mare mi-e mirarea că atâția se lasă seduși! Noi însă rezistăm, și, mai mult decât atât, luăm o parte din vlaga ce a mai rămas în noi, pentru a restabili, unde putem, cumințenia zguduită de frigurile nebuniei.

În contra acestui dușman lucrează deocamdată un factor nevăzut și atotputernic: moralitatea omului cu tărie sufletească. Sufletul românului care n-aude comandele străine, care simte o veșnică onoare că nu s-a spurcat. Acest suflet hotărât, a stat nebiruit în fața dușmanului, un suflet național păstrător de capital moral, în care cred, căpătat prin suferinți și osteneli. Fără el, înfrângerea nu ar fi un asasinat, ci o sinucidere! Și ochii sufletului meu mă dor  când văd atâți români flămânzi de materialism, flămânzi de slavă, fără fapte. Suntem chemați să dăm tot ce am primit, pentru sporire, nu pentru împuținare, pentru înălțare, nu pentru înjosire!

Avem noi puterea de a doborî dușmanul? Dau și eu un răspuns, e vechi, dar n-am altul. – Îndeplinim azi oricât ne-ar costa, pentru a fi răsplătiți din belșug mâine! – Dar modernismul are dușmanul său, tot așa de puternic ca și fălcile lui uriașe. Acest dușman nu e altul decât el însuși. Și opera lui de distrugere a bietei noastre lumi de patimi plină, a pornit. Să alegem să nu facem parte din lumea lui pentru folosul de o clipă! Tu să-ți fii stăpânul tău! Uitatul în curtea vecinului nu ne ajută când nemulțumirea nu ne lasă să ne sfințim locul! Să nu ne compromitem, ci să rămânem în identitatea creștină autentică, să nu ne videm și sufletul…  Este vremea când avem datoria de a păstra ce ne-a mai rămas. Să înlăturăm pe nebuni, cu ambițiile și iluziile lor, cu proiectele și conspirațiile în care-și îmbracă agitația! Acesta e străinul cu influențele lui, acela pe care câte unul și-l închipuie ca un făcător de bine, care va sosi de departe să înlăture nedreptatea săracului, suferită de la cei de neamul lui însuși. Acesta, ucigașul, hoțul, pângăritorul, care promite înaintare spre modernism, dar te lasă fară identitate, curăție sufletească și conștiință! Mișelesc lucru să fii trădător pentru o viață de risipă. Prin tăcere suntem vinovați!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s